FLAGDAGEN  5. september 2019
Som bekendt er flagdagen, hvor vi hylder de danske mænd og kvinder der er eller har været udsendt i international tjeneste, den 5. september.
På Bornholm blev det igen i år markeret med en flot parade på Store Torv i Rønne, hvor Forsvarsbrødrene, Folk og Sikkerhed og andre stillede med faner for at hylde soldaterne fra Opklaringsbataljonen, Hjemmeværnet, Politiet, Beredskabsstyrelsen og andre udsendte.
Formanden for Bornholms Veteranforum kaptajn Richard Sølvertorp og bød velkommen, hvorefter Bornholms viceborgmester Morten Riis (EL) samt Miljøminister MF Lea Wermelin (S) holdt taler, hvor de begge understregede det særlige ansvar der hviler på de politiske beslutningstagere der står bag udsendelsen af danskere til verdens brændpunkter.
Klubben er kun for børn af udsendte og de hjælper og støtter hinanden, idet de alle oplever de samme problemer og udfordringer mens far eller mor er udsendt, og hvor det ikke altid at andre kan sætte sig ind i deres specielle situation.
De kan for eksempel opleve at nogen i skolen spørger, om deres far har slået nogen ihjel, og det er ikke altid nemt at håndtere, men når man er sammen med andre børn i samme situation så forstår de problemerne og bekymringerne, så dem behøver man ikke at forklare det, men kan nyde at være sammen med ligesindede.
Medaljerne og diplomerne blev til i alt 35 rævestolte børn af Lea Wermelin og chefsergent P.H. Sørensen fra Opklaringsbataljonen.
Lea Wermelin talte til børnene: ”Jeres forældre har været med til at gøre en stor forskel, for at vi alle sammen kan leve i en tryggere verden. Det skylder vi jeres forældre, men også jer en stor tak for”.’
Som barn af en udsendt må man leve med, at mor eller far ikke er med til nogle af barndommens skelsættende oplevelser, det kan være til fødselsdag, jul, første skoledag eller andre vigtige begivenheder.
Bag medaljen til veteranbørnene står Familienetværket i Danmark, som støtter pårørende til udsendte og faciliterer et netværk før, under og efter udsendelse.