DartskiveGLÆDEN VED SPILLET OG DET GODE KAMMERATSKAB
Dartaften hver onsdag aften kl. 19:00 - 22:00 I Broderstuen på Bellmansvej.

Dart er en af de aktiviteter du kan have glæde af ved dit medlemskab af Forsvarsbrødrene på Bornholm.
I over 20 år har deltagere af begge køn kunne udfordre sig selv og andre i spillets ædle kunst.
 
Hver onsdag i vinterhalvåret, med start omkring oktober og til april, samles op mod en snes medlemmer i vores Broderstue på Bellmansvej 24 i Rønne for at spille dart.
Det er både glæden ved spillet og det gode kammeratskab, der sætter dagsordenen, for en hyggelig aften i dartafdelingen og med den tilslutning der er, kan vi roligt konstatere, at den del af målet er nået.
Men der er altid plads til nye dart-spillere, og vi glæder os til også at kunne byde dig velkommen.
 
LIDT OM SPILLET 
Når vi taler om dart, så skal alle kunne være med. Vores erfaringer er, at deltagerne ganske enkelt bliver bidt af spillet.
Det er baggrunden for, at vi spiller 501, der er det mest almindelige dartspil og det spil som regnes for det mest ”seriøse”.
Som hovedregel går spillet ud på at spille sig fra 501 point ned til præcis 0 point på færrest mulige darts (pile). Vi har dog i vores dartafdeling valgt at tælle op til 501.
 
Reglerne for 501 er rimelig enkle.
Hver spiller har 3 pile pr. kast, hvorefter det gælder om at nå op på de 501, så hurtigt som muligt og afslutte spillet på en double (den yderste ring på skiven eller bulls eye, eller den lille røde prik i midten).
Eksempel:
Mangler spilleren 40 point skal man ramme yder ringen på 20-eren.
I grundreglerne indgår der ligeledes en passus om, at hvis en spiller scorer flere point end det kræves for at afslutte, træder bust-reglen i kraft. I det tilfælde tæller scoren ikke og spilleren bliver på den score han/hun havde fra sidste spilleomgang.
I dart præmie til den spiller, som rammer flest gange i det hvide felt i løbet af sæsonen, får spilleren sit navn på en navneplade som sættes på husets sprællemand.
 
PILE PÅ AFVEJE 
Det er imidlertid ikke alle darts (pilekast) der udløser point. Således må pile der springer tilbage fra skiven, ikke kastes om.
En dart der er tabt/kastet længere end 61 cm over hockeyen (kastestedet) er tabt.
Hvis andet end dartens spids rører skiven, tælles der ikke point og skulle det ske, at en dartpil falder ud af skiven, inden den er godkendt af tavleføreren, tæller den ikke point.
 
I dart-afdelingen har udvalget indført en ekstra sjov præmie til den spiller der flest gange har ramt forbi skiven. Den ”heldige”, får en meget flot pokal og en guldplade – med sit navn, sat på en udskåret ”klovn.”
Der spilles desuden med andre små finesser og udregninger, som dartudvalget i samarbejde med spillerne har fundet på.
Selv om der er tale om en let og enkelt spilleform, vil du naturligvis blive sat grundig ind i spillet, et spil hvor også din bedre halvdel, venner og bekendte kan være med i en fælles oplevelse.
 
Så mød blot op blandt de humørspækkede dartspillere i Forsvarsbrødrenes Broderstue, Bellmansvej 24 i Rønne, hver onsdag i vinterhalvåret.
Som afslutning på sæsonen, bydes der på afslutningsfest for dig og din samlever. Her finder også præmieuddelingen sted.
Både mad og forfriskninger er denne aften gratis for medlemmer, mens pårørende kun betaler 50 kr. for at deltage i arrangementet.
 
For yderligere oplysninger er du velkommen til at rette henvendelse til formanden Freddy Albæk, eller øvrige bestyrelsesmedlemmer, som du kan finde her på hjemmesiden. Vi glæder os til at byde dig velkommen i dartafdelingen.  
 
Lidt om dartens historie Af Jens O. Pedersen
Dart er hos Forsvarsbrødrene på Bornholm en veletableret afdeling, med op mod en snes aktive medlemmer, der hver uge gennem vinterperioden mødes i Broderstuen for at dyste i dartspillets ædle kunst.
 
Dart er ikke en ny opfindelse.
Spillet opstod som tidsfordriv blandt engelske bueskytter allerede i middelalderen og spredte sig hurtigt til andre landsdele i Europa.
De skiver, der blev brugt, var i første omgang ende stykker af fældede træer. Årringene var således mål udpegningen, og dem der kunne ramme midten af disse år ringe vandt.

Senere gik man over til brug af tøndebunde hvor skiven blev inddelt i felter som hver især udgjorde en point sum. Denne form for sport blev meget populær gennem de næste århundrede, og selv om spillet også så dagens lys i Danmark, var det først og fremmest i England spillet udviklede sig.

I slutningen af 1800-tallet udviklede dartsporten sig til det vi kender i dag, men fra at være en udendørsaktivitet, blev spillet ført ind i de britiske pubber og forsamlingssteder, hvor der i stor udstrækning blev arrangeret konkurrencer ikke mindst blandt de forskellige pubber.

Det regelsæt, der danner udgangspunkt for spillet i dag, blev udformet i 1920 og 30-erne.
Spillet har siden middelalderen været et meget populært spil såvel blandt arbejderklassen som i de kongelige gemakker. Således slog Kong Gorge den 6. af England og hans dronning, et slag for spillet i 1937 ved at lade sig fotografere mens de spillede dart og i dag er dartspillet repræsenteret i det meste af verden, med årlige verdensmesterskaber i spillets ædle kunst.